Saturday, 7 July 2018

දියවැඩියාව..

                                                                                                                                                                සමාජයේ පුද්ගලයන් තුළ දක්නට ලැබෙන ප්‍රධාන රෝගයක් ලෙස "දියවැඩ්යාව" හදුනාගත හැක.රුධිරයේ ග්ලුකෝස් ප්‍රමාණය නියත මට්ටමට වඩා ඉහළ යාමෙන් දියවැඩියා රෝගය වැලදේ.මෙම රෝගය වර්ග 2කි.එනම් ,ඉන්සියුලින් අවශ්‍ය දියවැඩියාව හා ඉන්සියුලින් අවශ්‍ය නොවන දියවැඩියාව ලෙසය.මෙම රෝගය නිට්ටාවට සුව කල නොහැකි අතර ඒ සදහා ඖෂධ හා වෛද්‍ය උපදෙස් ලබා ගත යුතුය.ආහාර පාලනය හා ව්‍යායාම වල යෙදිමෙන් රෝගය අවම කරගත හැක.                                          
                                රුධිරයේ ග්ලුකෝස් ප්‍රමාණය නියත මට්ටමක පවත්වා ගැනිමට ව්ධ්මත් පාලනයකින් ආහාර ගැනිම ඉතා වැදගත්ය.සිනි සහිත ආහාර ගැනිමෙන් වැලකි සිටිම.එහිදී සිනි සහිත ආහාර ජිර්ණයෙන් ඉක්මනින් ග්ලුකෝස් බවට පත්වී රුධිරයේ ඇති සීනි ප්‍රමාණය වැඩි කරයි.ඒනිසා එවැනි ආහාර ලබා දිම සුදුසු නොවේ.චොකලට් ,පුඩින්,පැණි බිම වර්ග ,සම්පුර්ණ යොදය සහිත කිරි,බටර් හා බිත්තර කහ මද ආදි ආහාර ආහාරවේලට එක්කර නොගැනිම වැඩි පිෂ්ටය හා වැඩි කෙදි ප්‍රමාණ වලින් යුතු ආහාර ගැනිම.එහිදී කෙදි සහිත ආහාර ජිර්ණය විම ප්‍රමාද වන හෙයින් පිෂ්ඨය ග්ලුකෝස් බවට හරවා ඉතා සෙමෙන් සමතුලිතව රුධිරයට උරා ගැනිමට උපකාරී වේ.ආහාර වේලේ වැඩි කෙදි ප්‍රමාණයක් ඇති විට ආහාර වල අමතරව බර ප්‍රමාණය වැඩි විම නිසා කුඩා ආහාර ප්‍රමාණයකින් කුසගින්න සංසිදුවා ගත හැක. අඩු කැලරි ප්‍රමාණයක් අඩංගු හා අඩු මේද ප්‍රමාණයක් අන්තර් ගත ආහාර ගැනිම යෝග්‍ය වේ.මේද ආහාර අතර සත්ව මේද ආහාර ගැනිමෙන් වැලකිය යුතුය.රතු කැකුලු,කඩල,උලුඳු පිටි ආහාර ,කුරක්කන් ,හාල් පිට් ආහාර ,මේද රහිත කිරි හා බිත්තර  සුදු මදය වැනි ආහාර ආහාරයට එක් කර ගැනිම යෝග්‍ය වේ.                                               

               රුධිරයේ ග්ලුකෝස් ප්‍රමාණය නියත මට්ටමක පවත්වා ගැනිමට ව්ධ්මත් පාලනයකින් ආහාර ගැනිම ඉතා වැදගත්ය.සිනි සහිත ආහාර ගැනිමෙන් වැලකි සිටිම.එහිදී සිනි සහිත ආහාර ජිර්ණයෙන් ඉක්මනින් ග්ලුකෝස් බවට පත්වී රුධිරයේ ඇති සීනි ප්‍රමාණය වැඩි කරයි.ඒ නිසා එවැනි ආහාර ලබා දිම සුදුසු නොවේ.චොකලට් ,පුඩින්,පැණි බිම වර්ග ,සම්පුර්ණ යොදය සහිත කිරි, බටර් හා බිත්තර කහ මද ආදි ආහාර ආහාර වේලාට එක්කර නොගැනිම වැඩි පිෂ්ටය හා වැඩි කෙදි ප්‍රමාණ වලින් යුතු ආහාර ගැනිම.එහිදී කෙදි සහිත ආහාර ජිර්ණය විම ප්‍රමාද වන හෙයින් පිෂ්ඨය ග්ලුකෝස් බවට හරවා ඉතා සෙමෙන් සමතුලිතව රුධිරයට උරා ගැනිමට උපකාරී වේ.ආහාර වේලේ වැඩි කෙදි ප්‍රමාණයක් ඇති විට ආහාර වල අමතරව බර ප්‍රමාණය වැඩි විම නිසා කුඩා ආහාර ප්‍රමාණයකින් කුසගින්න සංසිදුවා ගත හැක. අඩු කැලරි ප්‍රමාණයක් අඩංගු හා අඩු මේද ප්‍රමාණයක් අන්තර් ගත ආහාර ගැනිම යෝග්‍ය වේ.මේද ආහාර අතර අතර සත්ව මේද ආහාර ගැනිමෙන් වැලකිය යුතුය.රතු කැකුලු,කඩල,උලුඳු පිටි ආහාර ,කුරක්කන් ,හාල් පිට් ආහාර ,මේද රහිත කිරි හා බිත්තර  සුදු මදය වැනි ආහාර ආහාරයට එක් කර ගැනිම යෝග්‍ය වේ.
                        ව්‍යායාම මගින්ද දියවැඩියාව රෝගය පාලනය කර හැකිය.ව්‍යායාම කිරිමේදී  ශරිරයට අවශ්‍ය ශක්තිය ලබා ගන්නේ රුධිරයේ ඇති ග්ලුකෝස් මගිනි.එවිට රුධිරයේ සිනි මට්ටම අඩු වෙයි.මේ ආකාරයට දියවැඩියාව රෝගය වැලදිම වලක්වා ගැනිමටත් රෝගය අවම මට්ටමක තියා ගැනිමටත් අපට හැකියාව ලැබේ.

4 comments:

සාරධර්ම සුරකිමු

                 දිනෙන් දින දියුණු වන තාක්ෂණික වර්ධනයත් සමඟ සාරධර්ම  කියන්නේ මොනවාද යන්න නොදන්නා තරමට අද සමාජයේ විකෘති වී ඇත. සාරධර්ම සමාජයෙ...